Universitatea "Petru Maior" Tg. Mureș

 

Contact:

Universitatea "Petru Maior" Tg Mureș, 540088, str. Nicolae Iorga nr 1
Telefon/fax rectorat: 0265-262.275
Pagina Web: www.upm.ro

 

          Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mures, componentă a sistemului educațional din România, este instituție de stat pentru instrucție superioară și cercetare, acreditată de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare Academică, Ministerul Educației și Cercetării și Guvernul României.


          Fondată în 1960, ca Institut Pedagogic, s-a transformat ulterior în Institut de Subingineri, Institut de Învatamânt Superior (1990-1991), Universitate Tehnica(1991-1995), Universitatea din Târgu Mureș (1995-1996), iar din 1996 poarta denumirea de Universitatea "Petru Maior".

          Patronul spiritual al universitatii, carturarul Petru Maior (1760 -1821), născut la Târgu-Mures, fiu al protopopului Gheorghe Maior din Târnaveni, se înscrie ca una din cele mai proeminente personalitati ale curentului iluminist al Scolii Ardelene. Prin opera sa din domeniile istoriei, filosofiei, lingvisticii, moralei crestine, educatiei laice si duhovnicesti, ilustrul carturar s-a impus ca o figura de prima marime în epoca. Pentru ca sub semnul ideilor lui Petru Maior s-au format si au lucrat marii carturari ai vremii, din întregul spatiu românesc, spre o dreapta așezare a personalitatii sale în lumea spirituală căreia îi apartine, pentru perpetuarea marilor idei ale Epocii luminilor, universitatea poartă azi numele său.